Cateva lucruri despre Festivalul International de Psihanaliza si Film v3.0

Dupa articolul asta ar trebui sa ma duc sa-mi schimb numele in Gica Contra. In ultima vreme am de spus doar lucruri negative despre orice eveniment la care merg si incerc din rasputeri sa ma abtin. Sunt convins in continuare totusi de faptul ca daca faci un lucru pentru un public educat, trebuie sa-l faci dracu cat de bine poti, iar daca iese prost, inseamna ca nu poti. Are sens ce zic?

In fine, continui cu Festivalu’. Evenimentul se afla deja la a treia editie in Romania, fiind condus aici de catre distinsa voce a filmelor copilariei noastre de pe video, Irina Margareta Nistor. Printre sponsorii festivalului se afla nume importante, care nu cred ca sunt parteneri de imagine ( cine cu cine?), ci sponsori cu bani si pe bani. BMW si Apa Nova. Nu cred ca BMW s-a bagat in treaba asta doar ca sa se plimbe invitatii cu „bemveu’ „, iar Apa Nova sigur nu s-a implicat asigurand organizatorii ca nu raman fara apa. Asadar, sponsori care au dat bani si o garla de parteneri media.

Acum doi ani am luat parte la debutul acestui Festival International de Psihanaliza si Film, atunci cand a fost organizat la Baneasa Shopping City, in frumosul si comodul cinematograf al complexului. Nu mai stiu foarte clar ce am vazut atunci, insa stiu ce mi-a ramas in minte, exact ce mi-a ramas in minte si acum.

Aseara am fost sa vad „The Judge” ( cu Robert Downey Jr., Robert Duval si Vera Farmiga), nu primul film din cadrul Festivalului, asa cum anuntau HotNews si alte surse din online ( probabil pentru ca asa au primit comunicatul de presa), ci al doilea, pentru ca de la 17:00 am avut bilet si la „Magic in the Moonlight” al lui Woody Allen ( cel mai cunoscut nevrotic din Statele Unite, dupa cum imi spune Patricia).

Ca sa nu ma mai invart in jurul cozii, trec direct la parerea mea, desi Patricia ( psiholog de profesie) imi tot recomanda sa fiu indulgent macar cu domeniul aflat in primii sai 25 de ani de viata libera in Romania, psihanaliza.

Atat anul trecut, cat si anul acesta am fost ingrozit de amatorismul cu care s-au intamplat lucrurile. Intr-un domeniu tanar in Romania si considerat inca subiect tabu in tot in Romania, in loc sa alergi cu cea mai mare viteza de care esti capabil catre evolutie avand exemplele scolilor din Europa de Vest sau din Statele Unite si posibilitatea de a asculta si invata mult mai rapid din greselile altora, vine acest Festival International de Psihanaliza si Film ( atat de pompos denumit) exact ca o piatra de moara legata nu de picioare, ci de gatul si creierul celor care chiar nu abordeaza domeniul din snobism sau pentru ca suna bine sa-ti dai check-in pe Facebook.  Vin acum si exemplele! Nu am ajuns la primul film, cel al lui Woody Allen, insa am inteles de la Patricia ca a fost invitat dupa proiectie magicianul Iozefini…pentru ca in film este vorba despre un magician. Traditia de a ancora lucrurile excesiv in realitate s-a pastrat si dupa proiectia la care am ajuns, ” The Judge”, unde s-a facut o mica analiza a filmului cu un avocat.

Raman la „The Judge”, la ce am vazut. Este un film plin de steaguri de semnalizare, semnalizate la randul lor de rachete de semnalizare, sageti aproape desenate din lumini pe ecran  ( metaforic vorbind) in jurul subiectelor psihanalitice mai main stream. Filmul, bunicel pentru o duminica dupa amiaza acasa, a fost comentat la final de catre Irina Margareta Nistor, Andrea Sabbadini – Directorul European Psychoanalytic Film Festival si avocatul Iulian Ionda Serbanescu. In stilul caracteristic, doamna Nistor a executat o introducere in care s-a tradus pe sine de cel putin 5 ori in engleza, apoi i-a dat cuvantul lui Sabbadini ( olandez care locuieste in Norvegia) care, bucuros ca doamna tace, a tinut sa sublinieze aceasta bucurie fericit ca poate sa vorbeasca in sfarsit. A povestit omul ce a povestit intr-un stil relaxat si placut, apoi a urmat domnul avocat. Trecand peste faptul ca in film este vorba despre forma de drept specifica S.U.A, iar domnul avocat profeseaza intr-un sistem de drept care urmeaza modelul francez ( desi sunt clar doua lucruri diferite), omul s-a aventurat si in a vorbi in engleza. Pfoaaaa! Mare aventura destinata esecului de la primul cuvant! Ne-am adunat pentru a vorbi superficial despre lucrurile desenate extrem de evident de catre regizor. Ne-am adunat pentru a spune psihanalistilor din sala ceva care semana cu a spune unui public format din electricieni ce este becul.

Concluzia mea este ca daca autoritatea nationala in domeniul psihologiei si psihanalizei gaseste oportun sa pastreze acest nivel de amatorism in comunicarea catre membrii sai, curand nu vor mai avea catre cine sa comunice. Oamenii sunt bine pregatiti si vor sa profeseze in acest domeniu. Ar fi putut foarte bine sa fie oameni de marketing, sa fie oameni de publicitate, directori de companii, insa au decis sa-si indrepte cariera in directia psihologiei si psihanalizei. Nu este letal faptul ca vine unul ca mine si moare de nervi in sala atunci cand se discuta despre nimic dupa care scrie pe blog, este letal faptul ca specialistii din afara Romaniei observa nivelul scazut de profesionalism al celor care organizeaza conferinte, seminarii, scoli de vara si alte nazbatii din astea pentru specialistii din domeniu. Il observa si apoi isi spun parerea, dar nu aici.

Va puteti delecta mai jos cu o expresie fantastica a lipsei de imaginatie. Aveti unul langa altul afisele din 2013 si 2014.

Festivalul International de Psihanaliza si Film 2013Festivalul_International_de_Psihanaliza_si_Film_2014-716x1024

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s